Allergieën

Voedselallergie of - overgevoeligheid is een verzamelnaam voor overgevoelige reacties op voedsel. Er is sprake van voedselallergie als het afweerapparaat van het lichaam antistoffen maakt tegen bepaalde voedselbestanddelen, zoals eiwitten die voorkomen in koemelk en kippenei. Bepaalde voedingsmiddelen geven naar verhouding vaker een reactie, zoals koemelk, kippenei, tarwe, pinda en noten. Hieronder vind je een uitleg van de meest voorkomende allergieën.
In principe kunnen alle broodbestanddelen overgevoelige reacties geven. Dit zijn bijvoorbeeld tarwe, gluten, melk, ei, gist en soja.

Tarwe

In bijna alle broodsoorten zit tarwe verwerkt. Speltbrood is een goed alternatief. Spelt is een graanvervanger voor tarwe en is verkrijgbaar als 400-grams brood. 

Gluten

Gluten is een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver.

Meel, bloem maar ook moutmeel is gemaakt van deze granen en bevat gluten.

Kippenei

Eieren zijn een veelvoorkomende grondstof in producten van de bakkerij. Ook een aantal bakkerijgrondstoffen bevat eieren of daarvan afgeleide producten. Bij overgevoeligheid voor kippenei is voorzichtigheid met spijs en banketproducten geboden.

Koemelkeiwit

Koemelkeiwit komt voor in melkpoeder en kaas maar ook in ingrediënten als weipoeder en boterconcentraat. Er is geen broodproduct beschikbaar dat geheel vrij is van koemelkeiwit.

Lactose

Lactose is melksuiker. Koemelkeiwit bevat tevens lactose. Lactose komt in bijna alle van melk afgeleide producten voor, behalve in gerijpte kaas. 

Soja-eiwit

Soja-eiwit in bakkerijgrondstoffen komt voor in ingrediënten als sojameel of sojabloem. Soja-eiwit wordt niet veel gebruikt, maar komt in alle producten in een zeer kleine hoeveelheid voor.

Noten

Noten of schaalvruchten worden in de bakkerij regelmatig gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan amandelen, walnoten, hazelnoten. Pinda’s zijn als peulvruchten een goed alternatief voor noten.

Pinda’s

In de bakkerij wordt niet gewerkt met halve pinda’s of pindastukjes, maar wel met pinda-olie of arachide-olie. Arachide-olie wordt alleen gebruikt om de broodblikken in te smeren.

Heeft u specifieke vragen over allergieën of voedselintolerantie? U kunt hiervoor terecht bij onze winkelmedewerkers.


Product toegevoegd aan vergelijking!